Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii Sunt de acord

Intrebari frecvente

Datorita unor actualizari efectuate de Adobe, in data de 10 mai 2016, asupra programului Adobe Reader DC, este posibil ca la semnarea documentelor pdf sa primiti eroarea:

„The Windows cryptographic service provider report an error :Key does not exist. Error Code : 2148073485"

Problema poate fi solutionata prin instalarea unei versiuni diferite de Adobe Reader (pe sistemele de operare Windows XP): Sau prin actualizarea driverului eToken (pe sistemele de operare mai noi Windows 7, 8, 10) de pe site-ul www.digisign.ro:

In cazul in care in continuare intampinati probleme sau aveti neclaritati, va rugam nu ezitati sa ne contactati.

Clientul poate obtine informatii legate de aceste aspecte daca trimite un e-mail la helpdesk@digisign.ro , direct prin telefon de la echipa DigiSign sau daca citeste informatiile publicate pe website-ul nostru
In cazul in care certificatul va fi folosit la ANAF, o persoana care poseda un CDC (certificat digital calificat) poate sa reprezinte oricate CUI-uri doreste.
In cazul CNAS un CUI poate fi reprezentat doar de un singur certificat digital calificat.
In acest caz va trebui sa recompletati formularul si sa va asigurati ca primiti mesajul de confirmare pentru cererea dvs.
De asemenea, pentru deschiderea documentelor va recomandam sa aveti instalata aplicatia Adobe Reader.
Completati un nou formular cu datele corecte si ignorati factura proforma aferenta primei inregistrari.
In acest caz va rugam sa contactati helpdesk-ul DigiSign telefonic sau prin e-mail.
Puteti consulta resursele publicate pe website-ul nostru la sectiunea “Instructiuni”. De asemenea, helpdesk-ul DigiSign va sta la dispozitie 24/24 pentru a va asigura suport tehnic.

Certificatul digital emis in ierarhie publica de catre Digisign contine semnatura electronica extinsa si are mai multe domenii de aplicabilitate, cum ar fi:

 • Depunerea declaratiilor on-line la ANAF;
 • Semnarea facturilor (Conform Cod Fiscal);
 • Semnarea documentelor trimise catre O.N.R.C. pentru infiintari de societati comerciale (conform noilor reglementari privind inregistrarea in Registrul Comertului);
 • Raportarile catre CNVM - obligatoriu pentru toate entitatile reglementate si supravegheate de CNVM;
 • Raportarile catre Casele de Sanatate (CNAS, CASMB, OPSNAJ, CASMT);
 • Semnarea mesajelor catre alte institutii ale statului (SEAP, CSA-CEDAM, BVB);
 • Semnarea si/sau criptarea mesajelor trimise prin e-mail catre parteneri;
 • Autentificarea in sisteme informatice private sau pe domeniul societatii.
Programele necesare pentru utilizarea semnaturii electronice pot fi instalate pe oricate calculatoare doriti dar se poate semna electronic numai pe calculatorul in care este conectat dispozitivul eToken.
In cazul in care formatati calculatorul si reinstalati sistemul de operare, pentru a instala lantul de incredere si driverul pentru e-token va trebui sa urmati pasii din manual.
Atentie! Parola dispozitivului ramane neschimbata.
Perioada de valabilitate a unui certificat digital este de un an de zile conform legii nr. 455/2001. Dupa un an, certificatul poate fi reinnoit.

Un certificat digital este o „carte de identitate” virtuala, care permite identificarea fara echivoc pe internet. Certificatele digitale si tehnologia PKI ofera garantia ca o anumita actiune pe Internet a fost efectuata de o anumita persoana, masina sau server web.

Garantia este asigurata de faptul ca certificatul are semnatura electronica a autoritatii de certificare, al carui certificat are la randul lui semnatura electronica a unei alte autoritati de certificare, creandu-se asa-numitul lant sau ierarhie de incredere.

Certificatul digital propriu-zis este constituit dintr-o suita de atribute si informatii referitoare la persoana pe care o identifica.

Certificatul calificat, sau certificatul de semnatura electronica calificata, este acel certificat emis in conformitate cu reglementarile directivei UE/99/93 si legii 455/2001 privind semnatura electronica.

Principala diferenta intre un certificat simplu si un certificat calificat este aceea ca unui certificat calificat nu i se poate exporta in nici un fel cheia privata asociata. In plus, Autoritatea de Certificare este aceea care isi asuma raspunderea pentru corespondenta dintre certificatul digital si persoana careia ii apartine. Din acest punct de vedere, legea 455/2001 prevede ca certificatele pentru semnatura electronica emise in Romania sa aiba cheia privata generata si stocata pe un dispozitiv securizat (D.S.C.S.), care sa corespunda normelor de securitatate FIPS 140-1 Level 2 sau ITSEC E4. Acest dispozitiv poate avea forma unui smartcard sau e-token.

Certificatele digitale calificate sunt eliberate de Autoritatea de Certificare DigiSign, inregistrata oficial ca Furnizor de Servicii de Certificare care se conformeaza Legii Nr. 455/2001, Directivei UE/93/99 si specificatiilor Hotarii de Guvern Nr. 1259/13 Decembrie 2001 cu privire la aprobarea Normelor Tehnice si Metodologice pentru aplicarea semnaturii electronice.

Puteti folosi un singur certificat digital in vederea depunerii declaratilor fiscale pentru oricate societati doriti.

Acest lucru este stipulat clar in ordinul 2568/2010 al Presedintelui ANAF, ordin ce poate fi consultat la adresa:
  http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OPANAF_2568_2010.pdf

Pentru pasii care trebuie facuti in vederea inregistrarii certificatului digital obtinut la portalul ANAF, va trebui sa consultati urmatorul document:   http://www.digisign.ro/uploads/Instructiuni-inregistrare-ANAF.pdf

Puteti folosi un singur certificat digital pentru depunerea declaratiilor pentru oricate societati. Acest lucru este stipulat clar in ordinul 2568/2010 al Presedintelui ANAF, ordin ce poate fi consultat la adresa:    http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OPANAF_2568_2010.pdf .

Pentru detalii suplimentare referitor la depunerea declaratiilor on-line, puteti consulta:   http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/instructiuni/instructiuni2.4.htm .

Conform Ordinul Presedintelui ANAF (   http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OPANAF_2520_2010.pdf ) cu un singur certificat digital calificat (pe care deja il detineti), se pot depune declaratii on-line pentru mai multi contribuabili (inclusiv pentru punctele de lucru mentionate de catre dumneavoastra). Tot ce trebuie sa faceti este sa completati declaratia 150 pentru fiecare CIF in parte, dupa cum urmeaza:

 • accesati la meniul "Inregistrare certificate";
 • selectati butonul "Accepta" din josul paginii;
 • se uploadeaza din nou documentul de Confirmare primit anterior;
 • completati formularul 150 pentru fiecare CUI/CIF in parte.

Persoanele care nu au CNP sau NIF nu pot transmite declaratii online. Cetatenii straini au doar dreptul de a trimite cererile 318 si 319 rambursare TVA din UE. Administratorul trebuie sa aiba un reprezentant cetatean roman sau rezident in Romania.Pentru mai multe informatii va rugam sa va adresati Directiei de asistenta contribuabil accesand link-ul:   https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asistenta_contribuabili/persoane_fizice/contacte_unitati_fiscale/telefoane_unitati_fiscale/

Folosirea/recunoasterea certificatului emis de digisign in UE: Directiva 1999/93 CE – punctele 16,2

Problema compatibilitate office 2010 – cu versiuni de office mai vechi:   http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc545900.aspx

“Compatibility issues:

Office 2010, just as the 2007 Office system, uses the XML-DSig format for digital signatures. In addition, Office 2010 has added support for XAdES (XML Advanced Electronic Signatures). XAdES is a set of tiered extensions to XML-DSig, the levels of which build upon the previous to provide more reliable digital signatures. For more information about the levels of XAdES that are supported in Office 2010, see Using digital signatures later in this article. For more information about the details of XAdES, see the specification for XML Advanced Electronic Signatures (XAdES) at:    http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=186631

It is important to be aware that digital signatures created in Office 2010 are incompatible with versions of Microsoft Office earlier than the 2007 Office system. For example, if a document is signed by using an application in Office 2010 or in the 2007 Office system and opened by using an application in Microsoft Office 2003 that has the Office Compatibility Pack installed, the user will be informed that the document was signed by a newer version of Microsoft Office and the digital signature will be lost.

The following figure shows a warning that the digital signature is removed when the document is opened in an earlier version of Office.
eroare Microsoft Office

Also, if XAdES is used for the digital signature in Office 2010, the digital signature would not be compatible with the 2007 Office system unless you configure the Group Policy setting, Do not include XAdES reference object in the manifest, and set it to Disabled. For more information about the digital signature Group Policy settings, see:    Configure digital signatures later in this article.

If you need digital signatures created in Office 2010 to be compatible with Office 2003 and earlier versions, you can configure the Group Policy setting, Legacy format signatures, and set it to Enabled. This Group Policy setting is located under User ConfigurationAdministrative Templates(ADMADMX)Microsoft Office 2010Signing. After this setting is set to Enabled, the Office 2010 applications use the Office 2003 binary format to apply digital signatures to Office 97–2003 binary documents created in Office 2010.”

Daca dumneavoastra v-ati reinnoit certificatul digital calificat atunci va trebui sa completati si sa semnati un nou    document de confirmare , sa il trimiteti la adresa de e-mail confirmare@digisign.ro pentru a putea fi contrasemnat iar dupa ce il primiti sa transmiteti pe portalul ANAF sectiunea Declaratii electronice, optiunea    Reinnoire certificate calificate

Contul dumneavoastra va fi reactivat atunci cand veti primi un e-mail de la ANAF, nu va trebui sa depuneti din nou Formularul 150 la unitatea fiscala.

Mai multe detalii puteti gasi in documentul care poate fi consultat la adresa:   http://www.digisign.ro/uploads/Instructiuni-reinnoire-ANAF.pdf

In situatiile in care tokenul nu este vazut de PC si serviciile aferente(Cryptographic/ Etoksrv/Smart card) sunt pornite trebuie sa verificati in eToken Properties -> click dreapta pe “token” -> “manage readers” sau “reader settings”-> “Set Number of virtual readers for tokens to” si la “set number of virtual readers for etoken virtual to” sa nu fie valoarea 0.
Daca valoarea este 0 atunci trebuie sa va asigurati ca aveti drept de administrare pe PC si sa modificati valoarea in 1 sau 2.

token readers

 1. Certificat in forma fizica;
 2. Copie dupa buletin;
 3. O solicitare scrisa in care descrieti motivul reemiterii;
 4. eToken-ul;
 5. OP de la banca(dovada achitarii taxei de reinnoire).
In cazul in care certificatele vor fi folosite pentru a depune declaratii la ANAF atunci trebuie sa folositi o adresa diferita de e-mail pentru fiecare certificat.

Aplicatia de inregistrare pe portalul ANAF respecta procedura din Ordinul OMEF 858/2008, publicat MO 242/2008, cu completarile si modificarile ulterioare (OMEF 847/2009).In instructiunile de utilizare a serviciului, este precizat:

"Daca o firma (de ex. de contabilitate) care tine evidentele fiscale ale unor clienti, doreste sa foloseasca mai multi angajati pentru semnarea electronica a declaratiilor fiscale, atunci fiecare angajat va avea un certificat digital pe o adresa proprie de e-mail (nu adresa unica a firmei)."

In cazul in care certificatele vor fi folosite pentru raportarile la Casa de Sanatate pot fi folosite aceleasi adrese de e-mail dar in cazul raportarilor, un CUI poate fi reprezentat de un singur certificat.
In cazul in care nu s-a modificat nici o informatie din cadrul certificatului, este suficient sa reinnoiti certificatul pe portalul ANAF. Va trebui sa completati un nou document de confirmare, sa-l semnati electronic cu noul certificat si sa il trimiteti la adresa de e-mail confirmare@digisign.ro. Dupa ce primiti documentul contrasemnat de la noi intrati pe    www.anaf.ro ->sectiunea declaratii electronice si la -> Reinnoire Certificate Calificate incarcati documentul de confirmare.
In scurt timp veti primi pe e-mail de la ANAF validarea inregistrarii iar ulterior veti putea depune declaratii. Mai multe detalii puteti gasi in documentul care poate fi accesat la adresa:    http://www.digisign.ro/uploads/Instructiuni-reinnoire-ANAF.pdf
Dati click dreapta pe semnatura - show signature properties - click pe casuta Show certificate - apoi click pe Trust - click pe casuta Add to Trusted Identities - bifati toate cele 5 casute apoi dati OK, apoi Validate Signature in dreapta jos. Mai multe detalii puteti gasi in documentul care poate fi accesat la adresa:
  http://digisign.ro/uploads/config_public.pdf
Daca in momentul reinnoirii certificatului la ANAF primiti acest mesaj de eroare:

eroare LDAP
 

inseamna ca in documentul de confirmare a fost trecuta alta adresa de e-mail fata de cea folosita la inregistrarea initiala. Va trebui sa refaceti documentul de confirmare si in acesta sa treceti adresa de e-mail folosita la inregistrare.